Merhabalar. Bildiğiniz üzere Windows yüklemesi için UEFI destekli USB bellek oluşturmak için belleğin FAT32 formatında biçimlendirilmiş olması gerekiyor. Ancak güncelleştirmeler entegre edilmiş Windows ISO dosyaları ile bunu yapmak bazen mümkün olamayabiliyor. Çünkü FAT32 için izin verilen en yüksek kopyalama değeri 4GB. Bunun sonucunda güncelleştirmeleri entegre edilmiş Windows ISO kalıplarını elinizdeki USB belleğe sıklıkla kullanılan Rufus gibi araçlar ile yazamıyorsunuz.
Örnek – 1

Ekran alıntısında göreceğiniz üzere ISO dosyasını seçince disk bölüm düzeni GPT, hedef sistem UEFI şeklinde seçilmiş olsa da USB’nin dosya sistemi NTFS şeklince. Ancak önyüklenebilir UEFI USB için bunun FAT32 olması gerekiyor. Elinizde ESD dosyası varsa ya da WIM -> ESD dönüşümü yapmışsanız yeni bir ISO dosyasını sıkıştırılmış ESD dosyası ile oluşturmanız ve bu sorunu çözmeniz mümkün. Ancak sadece bir ISO dosyasına sahipseniz alternatif bir yol denemelisiniz.
Ne şanslıyız ki Windows ile birlikte gelen DISM ( Dağıtım Görüntüsü Bakımı ve Yönetimi ) adında bir araç var. Şimdi bu aracı kullanarak önyüklenebilir UEFI destekli bir USB oluşturma adımına geçelim.
1 – Elinizdeki USB belleği FAT32 formatında biçimlendirin.

2 – Windows ISO dosyanızı bir arşiv yöneticisi yardımı ile çıkartın. (7zip kullanabilirsiniz.) Dilerseniz ISO imajını sanal disk olarak bağlayıp 3. adımı uygulayabilirsiniz. Ancak sonraki adımlarda uygulayacağımız bazı dizin işlemleri için arşivden çıkarmanız daha iyi olacaktır.
3 – Çıkarttığınız ISO dosyasındaki verilerin tamamını seçip, kopyalayıp, USB belleğe yapıştırın. Bu işlemi yaparken install.wim dosyasının büyük olduğu için kopyalama işleminin duraksadığını göreceksiniz. “Sadece bu dosya için” atla seçeneğini kullanın ve kalan verilerin USB belleğe yazılmasını bekleyin.


4 – Şimdi komut penceresini (CMD) yönetici olarak çalıştırıp ISO imajının çıkarıldığı dizinin altındaki sources dizinine geçin. (install.wim dosyasının bulunduğu dizin.) Şayet bu dizin işletim sisteminizin kurulu olduğu disk haricinde bir yerde ise öncelikle o diske geçmeniz gerekiyor. Bunun için örnek olması amacı ile öncelikle cd D: ve sonrasında dizinin tam yolunu yazabilirsiniz. Dizin geçişi tamamlandı ise DISM tool ile install.wim dosyasını parçalara ayırıp FAT32 dosyalama sistemine uygun şekilde USB belleğimize yazmaya uygun hale getirebiliriz.

5 – Benim dizinlerim için bu komut aşağıdaki şekilde olacak.
Dism /Split-Image /ImageFile:D:\Disk\OS\tr_windows_10_consumer_edition_version_1809_updated_may_2019_x64_dvd_16838bd2\sources\install.wim /SWMFile:D:\Disk\OS\tr_windows_10_consumer_edition_version_1809_updated_may_2019_x64_dvd_16838bd2\sources\install.swm /FileSize:2048

Ancak dilerseniz bu dosyaları daha kısa dizin yolu haline getirmek için yeniden isimlendirebilirsiniz. Komutun söz dizimini şöyle özetleyebiliriz;
Dism /Split-Image /ImageFile:$DizinYolu/install.wim /SWMFile:$DizinYolu/install.swm /FileSize:2
048
6 – İşlem tamamlandı mesajı ile karşılaştıktan sonra belirtilen dizine gidip install.swm dosyalarını USB belleğinizin aynı dizini altına yapıştırabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki artık install.wim dosyası ile işiniz kalmadı. Size lazım olan install.swm dosyaları. Bu dosyaları kopyalayıp USB belleğinizdeki sources dizini altına yapıştırın.

7 – İşlemler tamamlanmış olup Windows kurulumuna geçebilirsiniz.